مقارنة تركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في نوعين من الأسماك العظمية

محتوى المقالة الرئيسي

Noor Makki abd-alsahb
Akeil Jameil Mansour
Sarmad Awad Mozan AL-Asadi

الملخص

تتناول الدراسة الحالية تقدير تركيز البروتين ودراسة تأثير زيادة وزن الأسماك على تركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في منطقتين مختلفتين (R1: المنطقة الأمامية وتبعد 2 سم خلف الرأس و R2: المنطقة الخلفية وتبعد 2 سم عن الزعنفة الذيلية ) في نوعين من الأسماك العظمية ، وهما الكارب الشائع (Cyprinus carpio) والبلطي النيلي (Oreochromis niloticus) ، تم جمع العينات من نهر كرمة علي شمال البصرة في الفترة ما بين أكتوبر 2019 وفبراير 2020, وتم استخلاص البروتين بأستخدام Protein extraction buffer ، أظهرت الدراسة الحالية  أن متوسط ​​تركيز البروتين في العضلات  الحمر للبلطي النيلي كان يتراوح بين( 7.74-7.4 )ملغم / مل و (6.8 -8.85 ملغم / مل) في منطقة R1 و R2 على التوالي ، بينما تراوح بين ( 173 -334 ملغم / مل ) و( 127-253 ملغم / مل ) في العضلات البيض  في منطقة R1 و R2  على التوالي. اما في الكارب  كان تركيز البروتين للعضلات الحمر بين ( 7.19-9.10 ملغم / مل و 6.87-8.41 ملغم / مل ) في منطقتي R1 و R2 على التوالي.  بينما تراوح تركيز البروتين في العضلات البيض بين 98.7-250.2 ملغم / مل )و( 61.5-214.1 ملغم / مل) في منطقتي R1 و R2 على التوالي. أشارت نتائج التحليل الإحصائي لتركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في مناطق الجسم إلى وجود فروقاً معنوية (P <0.05) وفروقاً غير معنوية (P> 0.05) بين تركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في الأنواع المدروسة واستنتجت الدراسة الحالية أن العضلات البيض تحتوي على تركيز بروتيني أعلى من العضلات الحمر وأن زيادة الوزن لها تأثير معنوي على تركيز البروتين في العضلات البيض.

تفاصيل المقالة

كيفية الاقتباس
1.
مقارنة تركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في نوعين من الأسماك العظمية. Baghdad Sci.J [انترنت]. 1 أبريل، 2022 [وثق 17 مايو، 2024];19(2):0233. موجود في: https://bsj.uobaghdad.edu.iq/index.php/BSJ/article/view/5288
القسم
article

كيفية الاقتباس

1.
مقارنة تركيز البروتين في العضلات الحمر والبيض في نوعين من الأسماك العظمية. Baghdad Sci.J [انترنت]. 1 أبريل، 2022 [وثق 17 مايو، 2024];19(2):0233. موجود في: https://bsj.uobaghdad.edu.iq/index.php/BSJ/article/view/5288

المراجع

Yesser A T. Seasonal changes in the chemical composition and its relationship to the reproductive cycle of two species of Iraqi fish, Barbus luteus and brown B. sharpeyi in Hor Al-Hammar. Msc [ thesis]. Basrah: University of Basrah ; 1988.

Al-Hamdani Q H. Protein production of Thryssa mystax and Metapenaneus affinis and their nutritional efficiency of ordinary carp fingerlings, Cyprinus carpio. Msc [thesis]. Basrah: University of Basrah; 2005.

Baldry I. Effect of common carp (Cyprinus carpio) on aquatic restorations. Mesopot J Mar Sci. 2000; 29(1): 45 - 50.

Al-Faisal A J, Mutlak FM. First record of the Nile tilapia Oreochromis niloticus(Linnaeus,1758), from the Shatt Al-Arab River,Southern Iraq . Mesopot J Mar Sci. 2014; 29(1): 45 - 50 .

Al-Sa'adi B A, Mhaisen F T, Al-Rubae A L.The first parasitological report on the redbelly Tilapia Tilapia zillii (Gervais, 1848) in Iraq. Proc Sci Symp Nat Hist Res cent Mus , Baghdad.2012 June 20: 1-6.

Jabeen F,Chaudhry AS. nutritional composition of seven commercially important freshwater fish species and the use of cluster analysis as a tool for their classification. J Anim Plant Sci. 2016 ; 26(1): 282 – 290.

Tilami S K, Sampels S. Nutritional Value of fish : Lipids, Proteins ,Vitamins and Mineral. Rev Fish Sci Aquac. 2018; 26 (2) : 243 – 253.

Walker JM. The Protein Protocols Handbook. 3re ed. Totowa, NJ. Humana Press;2009.1984p

AL-Muhanna M W H. Comparative study for measurement the diameter of red and white muscle fibers in two Iraqi fish Acanthopagrus latus (Houttuyn, 1782) and Barbus xanthopterus (Heckel, 1843). Plant Arch.2018; 18(2): 2791-2796

Anttila K . Swimming Muscles of Wild: Trained and Reared fish Aspects of contraction Machinery and Energy Metabolism. PhD[dissertation] .Finland : University of Oulu ; 2009 .

Al-Hamdani Q H, Al-Shammari A J, Yesser A T, Yaqoub A K. A comparative study of the chemical composition of proteins separated by fish Tenualosa ilisha (Hamilton, 1822) in Abu Al-Khaseeb and Al-Fao Zones. Basrah J Agric Sci. 2016; 29( 1): 257-274.

Afkhami M, Mokhlesi A, Bastami K D, Khoshnood R, Eshaghi N , Ehsanpour M . Survey of some chemical compositions and fatty acids in cultured common carp (Cyprinus carpio) and grass carp (Ctenopharyngodoni della), Noshahr, Iran. WJFMS. 2011; 3(6): 533-538.

Porto H L, Antonio C L, Victor E M, Gandhi R B . Evaluation of the chemical composition of fish species captured in the lower stretch of Itapecuru river, Maranhão Brazil. Int J Adv Agric Environ Eng. 2016;3:1531-2349.

AL-Baldawy A N. A comparative study of some histological features of the skeletal muscles of the two species of Teleosts in Karbala province Coptodon zillii , Luciobarbus xanthopterus .Msc [thesis].Karbala: University of Karbala ; 2019.

Mansour A J. A comparative study of the chemical composition and nutritional value of muscles in different zones in body of two species of teleosts; Greenback mullet, Planiliza subviridis (Valenneciens , 1836) and abu mullet, Planiliza abu (Heckel , 1843). J Global Phar Technol. 2018; 10(10): 347-352 .

Martins M G, Martins D E, Pena R S. Chemical composition of different muscle zones in pirarucu (Arapaima gigas). Food Sci Technol Campina. 2017; 37(4): 651 - 656.

Younis E M, Al-Asgah N A, Abdel-Warith A A , Al-Mutairi A A .Seasonal variations in the body composition and bioaccumulation of heavy metals in Nile tilapia collected from drain age canals in Al-Ahsa, Saudi Arabia. Saudi J Biol Sci. 2015 ; 22(4): 443 – 447

Scobbie A E, Mackie I M. The Use of Sodium Dodecyl Sulphate Polyacrylamide Gel Electrophoresis in Fish Species Identification -A Procedure Suitable for Cooked and Raw Fish . J Sci Food Agric. 1988 ; 44: 343-351.

Jiaju M, Ramesh PT, Zhen-Xing L, Hong L. Optimisation of an extraction technique of fish allergens suitable for detection and diagnosis. Czech J Food Sci. 2017; 35(1): 24–31.

Etienne M, JØrôme M, ÈlFleurence J, Rehbein H, Kundiger R , Yman I M , et al. A standardized method of identification of raw and heat-processed fish by urea isoelectric focusing: A collaborative study. Electrophoresis. 1999; 20(10):1923 – 1933.

Al-Asadi SM , Mansour AJ , Altaee AM . A study of the accounting of the percentages of red and white muscles and the estimation of proteins and lipids in different regions of the abu mullet, planiliza abu (heckel, 1843). Plant Arch. 2019;19 (2): 4175-4178.

Mansour A J . A comparative study of some phenotypic and histological aspects of some local fish in southern Iraq. PhD[dissertation] .Basrah: University of Basrah; 2005.

Haider SA. Seasonal Changes of Petroleum Hydrocarbons and Their Relationship to Chemical Composition in Some Fish of Shatt Al-Arab River and Northwest Arabian Gulf .Msc [thesis]. Basrah: University of Basrah; 2019 .

Alotbi U AT. Comparison of nutritional value of the common carp Cyprinus carpio L. from different sources. Msc [thesis] . Basrah: University of Basrah; 2017.

المؤلفات المشابهة

يمكنك أيضاً إبدأ بحثاً متقدماً عن المشابهات لهذا المؤلَّف.