تراكم المعادن الثقيلة في المحاصيل الزراعية والسلسلة البيئية لوضع المحاصيل
محتوى المقالة الرئيسي
الملخص
الهدف من الدراسة هو تحليل تراكم المعادن الثقيلة في المحاصيل الزراعية ، لتطوير سلسلة بيئية لوضع محاصيل الخضار والبطيخ في الحقول الزراعية الملوثة بالعناصر السامة. تم تقدير كمية المعادن الثقيلة في محاصيل الخضر والبطيخ بطريقة الامتصاص الذري. تم تحليل العناصر السامة التي لوحظ تراكمها في الخضار والبطيخ المزروع في المزارع: اللفت ، الطماطم ، الرقي ، الفلفل الحلو ، الجزر, اليقطين ، البطيخ ، ,أيضا تم تحليل المشمش من أشجار الفاكهة.
زيادة التركيزات القصوى المسموح بها في المحاصيل الزراعية للعناصر: الزرنيخ (As) بمقدار 1.65-1.75 ، Cd - 1.6-2.3 ، Cr1.2-2.35 ، Cu -1.6-3.3 ، Ni - 1.16-3.53 ، Pb - 1.54-3.08 ، Al - 1.36-3.5 ، Sb - 2.0-33 ، Se - 1.1-3.3 مرة تم إنشاؤها.
كان الحد الأقصى المسموح به لتركيز الزئبق في الخضار والبطيخ يساوي 0.02 مجم / كجم ، وكان هذا المؤشر في النباتات المختارة قريبًا من الحد الأقصى المسموح به للتركيز (MAC).
تم تطوير سلسلة بيئية من محاصيل الخضار والبطيخ (الطماطم ← اليقطين ← اللفت ← الفلفل الحلو ← البطيخ ← الرقي ← الجزر) لوضعها في الحقول الملوثة بالمعادن الثقيلة Se ، As ، Pb ، Cd ، Zn ، المدرجة في الأول صنف من حيث درجة الخطورة على صحة الإنسان ، في حين جاءت معادن النيكل والنحاس والكروم من الدرجة الثانية ، ومعدن المنغنيز من الدرجة الثالثة.
يتم وضع المحاصيل الزراعية في السلسلة البيئية في تناسب عكسي مع انتظام التراكم المفرط للمعادن الثقيلة فيها.
الكلمات المفتاحية: التربة ، المحاصيل الزراعية ، المعادن الثقيلة ، العناصر السامة ، تراكم المعادن الثقيلة ، السلسلة البيئية لمحاصيل الخضر والبطيخ ، الرصد البيئي.
Received 19/3/2022
Accepted 22/6/2022
Published Online First 20/11/2022
تفاصيل المقالة
هذا العمل مرخص بموجب Creative Commons Attribution 4.0 International License.
كيفية الاقتباس
المراجع
Karimov Kh.N. Anthropogenically altered irrigated soils and ways to improve their fertility. Monograph. Publisher: LAP LAMPERT Academic Publishing is a trademark of International Book Market Service Ltd., member of OmniScriptum Publishing Group. Beau Bassin, 2018. 256 p. ISSN:978-3-330-02772-5.
Uzakov Z.Z. Accumulation of heavy metals in irrigated soils, vegetable and melon crops and their ecological state. Abstract of dissertation, Karshi, 2021, Printing house of Karshi State University, 45 p. http://library.ziyonet.uz/uz/book/119568
Valkova E., Atanasov V., Vlaykova T., Tacheva T., Zhelyazkova Y., Dimov D. Yakimov K. The relationship between the content of heavy metals Pb and Zn in some components of the environment, fishes as food and human health. Bulg. J. Agric. Sci., 27 (5), 2021. 954–962.
Gospodarenko G.M. Agrochemistry: a textbook. Kyiv: NNC "IAE", 2010. 410 p. https://textbook.com.ua/agropromislovist/1473434567/s-7?page=1
Israa M. Jasim. Terrestrial Invertebrates as a Bioindicators of Heavy Metals Pollution Baghdad Sci.J [Internet]. 2015 Mar.1 [cited 2022Jun.18];12(1):72-9. https://doi.org/10.21123/bsj.2015.12.1.72-79
Merinova, YUYU, Khovansky.AD. Comprehensive environmental assessment of urban districts of the Rostov region..Series: Nat. sci. 2016. 4 (192), 92-97. DOI 10.18522/0321-3005-2016-4-92-97
Kaigorodov RV. Resistance of plants to chemical pollution: textbook. 013.
Rubanka EV, Terletskaya VA, Zinchenko IN. Study of the migration of heavy metals during the extraction of plant materials. Kharchov science and technology. 2013(3):70-2.Szimimtmpers.pdf (nuft.edu.ua)
Singh Jiwan, & Kalamdhad Ajay S. Effects of Heavy Metals on Soil, Plants, Human Health and Aquatic Life. Int. J. Res. Chem. Environ., 1(2), 2011, 15-21. https://ijrce.org/index.php/ijrce/article/view/78
Hamad AA, Alamer KH, Alrabie HS. The Accumulation Risk of Heavy Metals in Vegetables which Grown in Contaminated Soil. Baghdad Sci.J [Internet]. 2021Sep.1 [cited 2022Apr.18];18(3):0471. Available from: https://bsj.uobaghdad.edu.iq/index.php/BSJ/article/view/5652
Bashkin V, Galiulin R, Galiulina R. Biogeochemical approach to phytoextraction of heavy metals from contaminated soils. InBiogeochemical innovations under the conditions of the biosphere technogenesis correction 2020 (Vol. 1, pp. 143-146). Биогеохимический подход при фитоэкстракции тяжелых металлов из загрязненных почв (idsi.md)
Hovhannisyan AA, Nersisyan GS, Khachatryan LR. Monitoring of the content of heavy metals in plant foods in Yerevan. Almanac of modern science and education. 2015(8):100-4. https://www.gramota.net/materials/1/2015/8/25.html
Štofejová, L.; Fazekaš, J.; Fazekašová, D. Analysis of Heavy Metal Content in Soil and Plants in the Dumping Ground of Magnesite Mining Factory Jelšava-Lubeník (Slovakia). Sustainability 2021, 13, 4508. https://doi.org/ 10.3390/su13084508.
Hovhannisyan AA, Nersisyan GS, Khachatryan LR. Monitoring of the content of heavy metals in plant foods in Yerevan. Almanac of modern science and education. 2015(8):100-4. https://www.gramota.net/materials/1/2015/8/25.html
FAO Dietary exposure to aluminum-containing food additives. Technical report // Supporting Publications. EN-411.–17 p. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/sp.efsa.2013.EN-411
Bagryantseva О.V., Shatrov G.N., Khotimchenko S.А., Bessonov V.V., Arnautov О.V. Aluminium: food-related health risk assessment of the consumers//Health Risk Anal. – 2016. 1(13). – P. 59–68. DOI:10.21668/health.risk/2016.1.07.eng
Bandman AA, Gydzovskiy GA, Dubeikovskaia LS. Harmful chemicals. Inorganic compounds of elements of I-IV groups. Leningrad. Chemistry. 1988.
Skurikhin IM, Volgarev MN. Chemical composition of food products. Ripol Classic; 1987.
Romankova AA, Batlutskaya IV. The content of cadmium and lead in higher plants in the Krasnensky district of the Belgorod region. Regional geosystems. 2011;14(3(98)):68-75.Экологическая токсикология (znanium.com)
Lukin SV, Selyukova SV. Ecological assessment of the content of cadmium in soils and crops in southwestern regions of the central chernozemic zone, Russia. Eurasian Soil Sc.. 2018 Dec;51(12):1547-53.
Hygienic standards of food safety. Sanitary rules, norms and hygienic standards of the Republic of Uzbekistan. Hygienic food safety standards SanPiN 0366-19. https://ssv.uz/ru/documentation/gigienicheskie-normativy-bezopasnosti-pischevoj-produktsii
Kuznetsov AV, Fesyun AP, Samokhvalov SG, Makhonko EP. Guidelines for the determination of heavy metals in farmland soils and crop production (Metodicheskiye ukazaniya po opredeleniyu tyazhelykh metallov v pochvakh selkhozugodiy i produktsii rasteniyevodstva).
L.I. Kuzubova, O.V. Shuvaeva, G.N. Anoshin, “Ecotoxicant elements in food products. Hygienic characteristics, content standards in food products, determination methods”, Ecology, A series of analytical reviews of world literature, no. 58, pp. 1–67, 2000.
Rosin I.V., Tomina L.D. General and inorganic chemistry. V. 3. Chemistry of p-elements: textbook for academic bachelor's degree / Moscow. Yurayt Publishing House, 2016. - 436 p.
Mensah, E., Kyei-Baffour, N., Ofori, E., Obeng, G. (2009). Influence of Human Activities and Land Use on Heavy Metal Concentrations in Irrigated Vegetables in Ghana and Their Health Implications. In: Yanful, E.K. (eds) Appropriate Technologies for Environmental Protection in the Developing World. Springer, Dordrecht. https://doi.org/10.1007/978-1-4020-9139-1_2
Khalid H Alamer, Houneida Attia, Hessah S Alrobaie, Asmaa A Hamad. Biocompatibility of Solanum lycopersicum and Solanum melongena which developed in heavy metals polluted soils, S Afr J Bot. 2022; 147: 24-34, ISSN 0254-6299, https://doi.org/10.1016/j.sajb.2021.12.033